In flow door nagels lakken

Wist je dat het wetenschappelijk bewezen is dat je nagels lakken bijdraagt aan een blijer leven? Oké, het directe verband is wetenschappelijk nog niet gelegd (working on that), maar je nagels lakken is een uitermate geschikte manier om in flow te komen!

 

Wanneer mensen me vragen waarom ik zo gek ben op het lakken van mijn nagels zeg ik vaak: “Nagels lakken is voor mij als mandala’s kleuren!”. Vanaf het eerste moment dat ik dit antwoord gaf ben ik op onderzoek uit gegaan, want wat is er nu precies zo lekker aan binnen de lijntjes kleuren?

 

Guess what? Het is precies dat ‘binnen de lijntjes kleuren’ dat zowel mandala’s kleuren als nagels lakken zo’n heerlijke bezigheid maakt. Dat heeft namelijk alles te maken met wat heet: FLOW. Alleen het woord al brengt me in hogere sferen. Maar, wat is flow dan? Wat doet het?

 

Bij een flow ervaring ga je helemaal op in de activiteit die je aan het doen bent. Je zelfbewustzijn verdwijnt, je tijdsbesef valt weg en de handeling krijgt waarde in zichzelf. Een flow ervaring ontstaat volgens professor (probeer zijn naam vooral niet uit te spreken, want weg flow-state) Csikszentmihalyi door:

 

Duidelijke doelen ~ Aan het einde van je rit wil je mooi gelakte nagels.

Directe feedback op het handelen ~ Gaat het lakken goed of moet ik bijsturen?

Evenwicht tussen mate van uitdaging en persoonlijke vaardigheden ~ Het lakken van je nagels vergt enige skills, maar een enorme denkkracht vraagt het niet.

Het samensmelten van handelen en gewaar zijn ~ Tijdens het nagels lakken kun je compleet in het moment opgaan, er gewoon ‘zijn’.

Sterke concentratie en focus ~ Om binnen de lijnen van je canvas (je nagel) te blijven moet je je concentreren en focussen.

Een gevoel van beheersing ~ Een heerlijk gevoel van ‘in control’ zijn, jij bepaald en jij beheerst dit nagels lakken

 

Je nagels lakken brengt rust, ontspanning, evenwicht, focus, bevordert concentratie en stimuleert creativiteit. De slogan van SBAP is dan ook niet voor niets: ‘Nails on fleek ~ Mind at ease’.

 

En misschien denk je nu: “Nagels lakken, ontspanning? Mijn nagels zien eruit als de mandala’s van een peuter van twee.” Trust me, oefening baart kunst en met de juiste tips strijk jij die kwast in een mum van tijd smooth over je nagels heen en ervaar je ultieme flow. Alvast beginnen? Hier vind je mijn eerste tutorial: Nagels lakken als een pro. Met ‘gewone’ lak, dus je kunt direct van start. Laat me vooral weten hoe het ging @sitbackandpolish. Have flow!