Zullen we samen spelen?

In zijn zoektocht naar de fijne kneepjes van het marketing en sales vak mocht ik bij Milan van Bruggen aanschuiven in zijn Sailor Man Podcast. Het onderwerp van de aflevering? (Personal) branding als fundament van marketing en sales. Interessant wanneer je bezig bent met jezelf (of je merk) zichtbaar maken of de wens daartoe hebt. Óf wanneer je nieuwsgierig bent naar wat ik met mijn bedrijf Sit Back and Polish doe. Hoe cool dat ik mijn stem (voor het eerst in een podcastinterview) mocht laten horen! Tegelijk: hoe bizar, dat vrijwel direct na de opname, een innerlijke stem tegen me zei dat het niet goed genoeg was. Dat ik me hier en daar wel wat anders had uit kunnen drukken. Dat het onsamenhangend was en ik vast hele delen vergeten was.

Dit deel ik met je, niet omdat ik van je hoop te horen dat het allemaal wel mee viel of dat het een goed optreden was, maar om te vertellen dat die stem – die innerlijke criticus, die saboteur, die nukkige muppet – ook in mij schuilt. Ja, in die ogenschijnlijk zelfverzekerde vrouw die je zo nu en dan vrolijk in je feed voorbij ziet komen. Ik deel het nu, voordat ik zelf ook maar één woord heb teruggeluisterd, omdat ik wil voorkomen dat die muppet, na het luisteren, voor me besluit niets over deze podcast te delen. Zonde!

De afgelopen tijd is in veel van mijn gesprekken met vrouwen voorbij gekomen dat we terughoudend zijn in het laten horen van onze stem en in het delen van ons verhaal. Wat als het niet goed genoeg is? Wat als ik dingen vergeet? Wat als ik niet compleet of genuanceerd genoeg ben? Wat als ik op dat moment niet goed uit de verf kom? Het is de hang naar perfectionisme en de angst om fouten te maken dat roet in het eten gooit van het spel dat het leven zou mogen zijn, een experiment waarin plezier voorop mag staan.

Nee, mijn optreden was niet perfect. Niet zoals het bandje dat ik vooraf in mijn hoofd had afgespeeld. Maar, ik deed het. Ik koos ervoor buiten mijn comfort zone te treden omdat ik weet dat daar groei zit. En ja, dat betekent soms, als puntje bij paaltje komt, springen met mijn ogen dicht. Want, uiteindelijk is de stem die roept avontuur te willen luider. Evenals de stem die wil laten horen dat we het leven niet altijd zo serieus hoeven te nemen. Dat het een avontuur mag zijn. Een zoektocht naar verhalen en antwoorden met ups en downs.

Allemaal bewonderen we kinderen omdat ze zo puur, onbevangen en onbevreesd de wereld tegemoet treden. Laten we het niet alleen houden bij de woorden die we hierover in de speeltuin wisselen, maar laten we er actief naar handelen. Laten we elkaar in dat geval vooral waarderen om de pogingen die we wagen. Laten we tegen elkaar zeggen dat als we vallen, dat we weer op kunnen staan en het gewoon opnieuw mogen proberen. Laten we kritisch blijven, maar dan wel vanuit liefde en begrip. En besef je, dat wanneer je mild voor de ander kunt zijn, je dat ook voor jezelf kunt zijn.

Luister je mee? Check: Sailor Man Podcast op Spotify of je favoriete podcast app óf klik op de link hieronder.

https://anchor.fm/sailorman/episodes/10–Branding-als-Fundament-voor-Marketing-en-Sales-Korien-Thiewes-van-Sit-Back-and-Polish-ekqbvp